Het plan

Ken je dat? De ideeën komen opborrelen, je hebt een verhaal dat verteld moet worden en gaat schrijven. Easy-peasy, als je maar tijd genoeg hebt om te schrijven, toch?

Je kunt dan natuurlijk gewoon gaan zitten en schrijven. Dat gaat vast wel een aantal bladzijden goed, maar er komt een moment dat je even niet meer weet hoe je verder moet. Of dat moment komt niet, maar de lezer blijkt het verhaal toch niet zo goed te kunnen volgen en legt het opzij…

Het is, net als bij veel andere dingen, erg belangrijk om hier een plan over te hebben: een schrijfplan. Sommige schrijvers kiezen ervoor zo’n plan heel gedetailleerd uit te werken, met biografieën van personages en scènekettingen. Honderden sticky notes hangen ze aan de muur, bestanden vol staan op hun computer, notitieblokjes vol goeie ideeën slingeren overal.

Andere schrijvers hebben alleen het begin en eind van het verhaal in hun hoofd, werken grofweg de belangrijkste personages uit en gaan aan de slag. Ze vullen tijdens het schrijven de verhaallijn en de bio’s van hun personages verder aan.

Hoe je het precies aanpakt is denk ik niet zo belangrijk, dat is meer een kwestie van persoonlijke stijl of voorkeur. Misschien moet je zelfs nog ontdekken welke aanpak voor jou het beste werkt? Mij maakt het niet uit, ik help graag om meer structuur aan te brengen in je verhaal of in het schrijfproces. Want gewoon maar gaan zitten en schrijven – en dan tot een goed resultaat komen – dat is echt maar voor een enkeling weggelegd!

Zou je ondersteuning willen bij het maken van een schrijfplan? Daarvoor bied ik korte, betaalbare schrijfcoachsessies. Of kijk ook eens bij mijn korte cursus over het creëren van personages.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s