Schrijfblokkades

Het ‘writer’s block’ is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten schrijfblokkades en aan de meeste daarvan is heel goed wat te doen. Hieronder een aantal tips:

Ben je lekker aan het schrijven, maar zit je ineens vast? Geen idee hoe het verhaal verder moet?

  • Leg het manuscript even opzij en schrijf eens een stukje vanuit een ander perspectief, een ander personage. Zo leer je ook de minder belangrijke personages goed kennen en dat komt het verhaal ten goede. Maar misschien merk je ook wel dat het verhaal beter verteld kan worden vanuit een ander personage.
  • Lees een stukje (hardop) terug, ga wat bijschaven daaraan. Op die manier kom je weer goed in je verhaal en soms raak je daardoor vanzelf weer in de schrijfflow.
  • Ga “in discussie met je personages”, ook buiten het verhaal om. Bedenk ook hoe zij in bepaalde (dagelijkse) situaties zouden reageren.

Helemaal geen idee waar je over moet schrijven?

  • Schrijf korte verhalen als oefening. Voor ideeën: kijk om je heen, zoek naar schrijfoefeningen online (hier staan er een paar). Misschien is zo’n kort verhaal wel het begin van een veel langer verhaal! En zo niet: dan heb je straks niet alleen een prachtige verzameling korte verhalen, maar heb je ook het schrijven weer ‘getraind’.
  • Ga een dagje op stap (met OV, lekker op een terrasje zitten, naar een museum, attractiepark, etc.). Observeer mensen, luister naar ze en bedenk achter de meest interessante persoon van die dag een verhaal.
  • Doe met iemand een brainstormsessie; probeer zonder enige terughoudendheid om de beurt te komen met interessante plotideeën, verhaalwendingen, personages. Alles mag. Maak aantekeningen!

Heb je juist ontzettend veel ideeën, maar is niets interessant of blijvend genoeg om op door te gaan?

  • Schrijf om te beginnen alle ideeën op. Wie weet later…
  • Kies 2-3 van je verhaalideeën uit en begin te schrijven (een A4-tje vol en je hoeft niet bij het begin te beginnen!). Het lijkt veel werk, maar daarna weet je en heb je veel meer.

Heb je zelf last van schrijfblokkades (gehad) en misschien een paar goede tips om er weer uit te komen? Je kunt je ervaringen en tips hieronder kwijt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s