Schrijfregelgeneuzel

Naast talloze spellingsregels (daar heb je uiteindelijk een redacteur voor, laat tijdens het schrijven vooral lossss…) heb je als schrijver met vele schrijfregels te maken.

Een paar daarvan zijn: ‘show. don’t tell’, geen perspectiefwisselingen tussendoor, afwisseling van zinsbouw en lengte van de zinnen, vermijd cliché’s, niet te veel uitleggen (de lezer is niet dom) en ook niet te weinig (de lezer kan niet in je hoofd kijken), gebruik alle zintuigen tijdens het schrijven, zowel van jezelf als van je personages, vergeet het conflict niet (!!! ja, ook mij is dat weleens overkomen…), doe voldoende research, zorg dat de feiten kloppen of ten minste aannemelijk zijn. En zo kan ik wel even doorgaan.

Poeh!

Je zou er moe van worden. Maar ja, schrijven is natuurlijk ook hard werken en het is slechts een enkeling gegeven dat het bijna vanzelf gaat…

Al die regels, moet dat nou echt?

Mijn advies is altijd: leer de regels, maar durf er ook van af te wijken. Ontwikkel je eigen stijl en durf daarbij origineel te zijn. Dol op ‘mooischrijverij’? Doen! Maar wees daar dan consequent in. Gek op perspectiefwisselingen? Doen! Maar voor alles geldt: doe het bewust en hou het wel leesbaar. Alsjeblieft! Want een boek waarin om de anderhalve regel van perspectief gewisseld wordt, waarin ik ieder derde woord in een woordenboek moet opzoeken, waarin elke handeling en gedachte uitgebreid uitgelegd wordt, leg ik al vrij snel aan de kant. En met mij een boel andere lezers.

Raak je in de knoop met al die regeltjes? Twijfel je of je verhaal nog wel leesbaar is? Ik begeleid je graag tijdens het schrijven van je manuscript (van begin-tot-eind of losse sessies van een uur). Ook kun je bij mij terecht voor het redigeren van je boek.

Lees ook mijn gastblog op Online Schrijfschool Marjon Sarneel over de meerwaarde van een schrijfcoach.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s